Passendale - 85 jaar kaasgeschiedenis

In juni was ik te gast in de Oude Kaasmakerij in Passendale tijdens de vooropening van de tentoonstelling rond 85 jaar kazen van Passendale.

Op 30 juni opende een opmerkelijke tentoonstelling over 85 jaar Kaasmakerij Passendale zijn deuren. Je ontdekt er onuitgegeven foto’s, een cinema uit vervlogen tijden en authentieke voorwerpen uit het lokale kaasverleden. De expo brengt de rijke geschiedenis van “De Oude Kaasmakerij” en van Passendale, een 100 % Belgisch product, helemaal terug tot leven.

Je kan er tevens deelnemen aan workshops (zelf je kaas maken!) en ook voor kinderen zijn er heel wat ateliers en workshops om kaas, brood of ijsjes te maken. Zeker de moeite om als uitstapje tijdens de zomervakantie in te plannen!


Dankzij ons geweldige Belgische wegennetwerk, en niet te vergeten het feit dat Passendale echt wel aan de andere kant van het land ligt, was ik 'fashionably late'. Lees: ik heb zowat driekwart van de rondleiding gemist. Gelukkig werd de tentoonstelling afgerond met een schitterend menu bereid door Franky Vanderhaeghe, Chef van Restaurant St. Nicolas, bekroond met 2 Michelin-sterren. Hij ging aan de slag met diverse kazen uit het Passendale gamma en toverde echte kunstwerken op ons bord.
De gerechten werden aangepast met Belgische bieren.


Watermeloen, munt, Passendale Fruitig


Asperges, karnemelk, pecannoot, vlaswijting, Pavé à La Leffe Blond


Torentje van aubergine, courgette, tomaat, Père Joseph en asperges


Buikspek, Wijnendale, Passendale-bier, wortel, nieroogkreeftje


Varkenswang, aubergine, Passendale Caractère, champignons, ganzenlever


Bij Passendale denk ik trouwens zelf meteen aan de sneetjes "Passendale Classic", de typische lichtere kaas met honderden gaatjes, qua vorm perfect passend op een rond brood. Wat ik echter niet wist, is dat zelfs één van mijn favoriete kazen ook van deze kaasmakerij is: Père Joseph. Het is een typische abdijkaas met typische donkerbruine korst, een volle smaak en pittig aroma. De kaas doet me altijd denken aan mijn kindertijd, want bij élke kaasschotel die we thuis op tafel hadden stond wel een stuk Père Joseph. Naast de Père Joseph ben ik vooral fan van Passendale Caractère, ook weer een halfharde smeuïge kaas met een sterke en karaktervolle smaak.

De Passendale kazen (zowel Classic, fruitig als caractère) worden op een toch wel wat speciale manier gerijpt: men hangt de kazen in doeken omhoog. Vandaar ook de typische vorm.


Ook een kaas die je niet meteen met Passendale associeert, maar die toch door hen wordt gemaakt is de Pavé à la Leffe. Ook weer een authentieke en heerlijke abdijkaas waarbij, tijdens het rijpen, de aroma's van Leffe bier doordringen tot in het hart van de kaas. Wij kiezen deze kaas voornamelijk bij een aperitiefje. Zowel de Blonde als de Bruine variant zijn toppers.


De tentoonstelling is te bezichtigen in de Oude Kaasmakerij in Passendale.

De Oude Kaasmakerij is tijdens schoolvakanties 7 op 7 open van 10u tot 17u.
1 april t.e.m. 30 november: woensdag tot vrijdag van 10u tot 17u en zaterdag en zondag van 14u tot 18u.

Reacties