Gezondere bearnaise

Regelmatig krijgen we producten toegestuurd om eens uit te testen. Daar kan vanalles tussen zitten, en als we ze echt niks vinden, dan schrijven we er ook niet over. Soms komt er iets op onze weg waar we dan wel echt voor te vinden zijn. Eén van die dingen is de smeerbare olijfolie van Oiliva.

Oiliva is een smeerbare olijfolie gemaakt van 100% Spaanse extra vergine olijfolie. Hierdoor bezit het de goede en gezonde eigenschappen van olijfolie. Het heeft een zachte en fijne smaak van olijfolie die niet overheerst.


Je kan de smeerpasta zowel gekoeld als ongekoeld bewaren. Wij kozen ervoor om het te bewaren in de koelkast.

Gewoon als vervanging van boter op de boterham bleek het een voltreffer. De "ik lust alleen gezouten goede boter"-wederhelft is overstag gegaan en smeert het zonder morren op zijn sneetje zuurdesembrood. Het ziet er wat anders uit dan boter (de geelgroene kleur van olijfolie schijnt door), maar de smaak is echt wel lekker.

De smeerbare olijfolie is ook makkelijk te gebruiken voor bakken en braden. Je smeert eenvoudigweg wat van de pasta op je stuk vlees en bakt het zo in de pan. Geen spatten, geen aangebrande boter en een mooi korstje om het vlees.

De invoerder van het product beweerde dat het ook prima geschikt was om mee te koken en je zou er zelfs een bearnaise mee kunnen maken. Dat moest ik natuurlijk eens uittesten. Dochter en wederhelft zijn dol op steak met frietjes én daar moet (liefst véél) saus bij. Je kan ze toch niet elke week een zware caloriebom voorschotelen? Bearnaise op basis van olijfolie dus...

Je maakt de saus net zoals bij een gewone boter, alleen met net wat minder gesukkel. Geen gedoe met klaren van de boter én veel minder vetstof. Waar ik anders 150 gram boter gebruik, nam ik nu amper 80 gram Oiliva.

En het verdict? Laat ik het zo zeggen: ik meldde net dat ik aan mijn bureau zou gaan zitten om deze blogpost te schrijven en de reactie in huis was "oooh dat was lekker hè!" :)
Je proeft wel dat de saus niet met boter gemaakt is, en de olijfolie smaakt licht door, maar de saus was prima. Zeker voor herhaling vatbaar!


Bijkomend voordeel van deze bearnaise is dat je de saus zelfs opnieuw kan opwarmen. Er zit geen boter in, dus ze schift niet.

Ingrediënten

Voor de gastrique
  • 2 fijngesnipperde sjalotjes
  • 5 witte peperbolletjes
  • 1 blaadje laurier
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl dragonazijn
Voor de saus
  • 80 gram Oiliva
  • 1 dl gastrique
  • 1 half eierdopje witte wijn
  • 3 eierdooiers
  • verse dragon

Maak eerst de gastrique. Doe alle ingrediënten in een kookpot en laat voor 1/3 inkoken. Zeef het geheel.

Voor de saus laat je de Oiliva smelten in een pannetje.


Doe intussen de eierdooiers met de gastrique en witte wijn in een sauspan en klop luchtig in achtvorm.
Giet er straalsgewijs al kloppend de Oiliva bij tot je een mooie smeuïge saus krijgt.


Breng op smaak met peper, zout en de verse dragon.

Tip: de logica zelve, maar deze saus heeft als één van de basisingrediënten witte wijn. Kies dan voor een lekkere wijn en neem geen zure fles. Dit zal zeker doorsmaken in het resultaat.

Tip: eentje van de eveneens bloggende wederhelft: zeg op voorhand tegen de cocktailliefhebber in huis dat je deze saus gaat maken. Ik kreeg een hele litanie over het weggooien van de eiwitten... deze kunnen perfect dienen in een cocktail ;-)

Reacties