Cranachan - een Schots tribuut aan Robert Burns

Op 25 januari vieren de Schotten Burns Night, de verjaardag van de Schotse dichter Robert Burns. Traditioneel worden ze ook gevierd met een Burns supper, en zodra je over eten spreekt is uiteraard ook onze aandacht getrokken ;-)

Robert Burns schreef talloze gedichten, waaronder “Auld Lang Syne”, dat op Hogmanay en andere oud- en nieuwvieringen over de hele wereld wordt gezongen. De Burns suppers worden over het algemeen gegeven op of rond 25 januari ("Burns Night"), maar kunnen in principe het hele jaar door gehouden worden.

Burns suppers worden het meest in Schotland gehouden, maar je ziet ze overal waar Burns-clubs, Schotse verenigingen en expats zijn of liefhebbers van de gedichten van Robert Burns.
Burns suppers kunnen zowel formeel als informeel zijn, maar bovenal moeten ze het vermaak dienen. Het enige wat formele en informele Burns suppers in ieder geval gemeen hebben is haggis, Schotse whisky en misschien een of twee gedichten.

Wij kiezen dit keer voor Cranachan, een traditioneel en eenvoudig te bereiden Schots dessert. Ideaal voor op een weekdag.


Cranachan is een Schotse klassieker. Van oorsprong is cranachan een zomergerecht en werd het rond de oogsttijd gegeten. Tegenwoordig wordt het het hele jaar door gegeten. Cranachan wordt over het algemeen gemaakt van een mengsel van slagroom, whisky, honing en verse frambozen. Verder wordt het met havermout gegarneerd.

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom
  • 85 gram havermout
  • 5 cl Glenmorangie whisky
  • 2 el honing
  • 450 gram verse frambozen

Bereidingswijze

Toast de havermout in een droge pan op het vuur. Let op dat ze niet verbranden.

Klop de slagroom stijf, meng er voorzichtig de whisky en honing onder.

Serveer het dessert in glaasjes. Maak laagjes van de havermout, frambozen en room.



Reacties