Feestelijke gevulde kwartels

Ja hoor, het is zover... de kerstsfeer heeft me intussen volledig in zijn macht. Ik probeerde me nog wat te verzetten tot december, maar het bleek hopeloos.
Neen, alle gekheid op een stokje: ik ben een hopeloze kerstfanaat. De wederhelft kijkt elk jaar lijdzaam toe hoe ik verschillende kerstbomen zet (een grote in living 1, een medium in living 2, een kleine op kantoor, ...) en nog maar wat kerstversiering bij koop (dit jaar: twee deurkransen en een huisje voor het kerstdorp van de dochter en 't is nog altijd maar november). Gelukkig hebben we een grote zolder!

Waar hij wel mee om kan zijn de eindeloze testen van feestelijke gerechten in de keuken. Vanaf begin november start ik meestal met het uittesten van recepten voor de feestdagen. Ook dit jaar was dat niet anders. Op de blog kan je de komende tijd dan ook weer heel wat inspiratie en recepten terugvinden. Vandaag starten we met deze feestelijke gevulde kwartels. Het recept is gebaseerd op een recept van Great British Chefs, maar werd fors aangepast om aan ons smaakpallet te voldoen.


Ingrediënten
  • 4 kwartels
  • 14 schijfjes pancetta (dun gesneden)
  • 1 teentje look
  • 1 sjalot
  • 150 gram boschampignons (mengeling)
  • zeste van 1 citroen
  • 2 takjes verse salie
  • 600 ml kippenbouillon
  • 1 kopje langkorrelrijst
  • 200 ml droge witte wijn (Chardonnay)
  • 20 rode druiven
  • 50 gram gedroogde veenbessen
  • olijfolie
  • 25 gram zoutloze boter
  • 1 el witte sausbinder (ev.)

Bereidingswijze

Fruit de look en fijngesnipperde sjalot in wat olijfolie.

Neem 6 schijfjes van de pancetta en snij ze fijn. Hak de champignons in stukjes.

Voeg de pancetta, champignons, salie en zeste van citroen bij de ui en stoof gaar. Voeg de rijst, boter en 300 ml kippenbouillon toe en laat onder deksel zachtjes sudderen tot de rijst gaar is (15 minuten). Kruid bij met peper (en eventueel wat zout - let op: de pancetta geeft al zout af!).

Laat de vulling afkoelen.

Vul de kwartels met de vulling (de overschot van de vulling kan je opwarmen en serveren in kleine cocottes). Omwikkel elke kwartel met twee schijfjes pancetta.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Doe de kwartels in een ovenschaal en overgiet met 6 el olijfolie. Zet in de oven en bak gedurende 10 minuten.
Giet vervolgens de wijn in de ovenschaal en laat nog 15 minuten verder garen.

Haal de kwartels uit de oven en houdt ze apart.

Voeg bij de wijn de overige 300 ml kippenbouillon, de druiven en de gedroogde veenbessen. Laat inkoken tot een saus. Kruid bij met wat peper. Indien je liever een wat dikkere saus hebt kan je nu ook de sausbinder toevoegen.

Serveer de kwartels met de jus en het fruit.

Smakelijk!

Reacties