Picknick special

De vijfjarige des huizes is tegenwoordig dol op picknicken. Te pas en te onpas komt de vraag om dat nog eens te doen. Samen met de wederhelft besloot ik dan om afgelopen woensdag een luxe picknick op te zetten. Ik het eten, hij de drankjes. Ideaal toch? Alleen hadden we geen rekening gehouden met ons typisch Belgische klimaat... de picknick verhuisde naar binnen, maar was daarom niet minder fun!


De afgelopen weken bezocht ik een aantal persevents waaruit heel wat inspiratie kwam. Heel wat van de nieuwe producten werden dan ook verwerkt in de picknickgerechten.

Op het menu?
  • Zoute crackers met ricotta en prosciutto
  • Aperitiefglaasjes met tzatziki en groenten
  • Quiche met broccoli
  • Spelt-rijstkoeken met roomkaas en zalm
  • Een salade met kip, spekjes en caesar salad dressing
  • Cheesecake in een glaasje
  • Vers fruit
  • Strawberry & Cucumber lemonade (bij Double Strainger)


Twee aperitiefhapjes, drie hoofdgerechten en twee desserten dus. Meer dan voldoende en voor ieder wat wils!


Zoute Crackers met Ricotta en Prosciutto

Ik koos voor een pakje minicrackers van Lu met zeezout en rozemarijn. De dochter bleek hier dol op te zijn en neemt ze intussen ook mee in haar bento-lunchbox. Voor de volwassenen eenvoudig afwerken met wat ricotta, peper en prosciutto crudo.


Aperitiefglaasjes

Een glaasje is altijd makkelijk op een picknick, je kan ze eenvoudig verdelen en het staat mooi. We kozen voor een huisgemaakt tzatziki (uit het boek 'Suikervrije Feesthapjes') en werkten deze af met staafjes komkommer en wortel.



Quiche met broccoli

Ingrediënten
  • 1 pak bladerdeeg
  • 1 kleine broccoli
  • 100 gram geraspte kaas (mengeling)
  • 6 eieren
  • 100 ml room
  • peper en zout

Bereidingswijze

Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes. Doe ze in een microgolfbestendige kom, voeg een bodempje water toe en gaar gedurende 3 minuten op volle kracht.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Rol het bladerdeeg uit en bedek een taartvorm ermee. Prik gaatjes in de bodem.

Bedek het bladerdeeg met de broccoli en de helft van de kaas.

Klop de eieren los met de room, kruid met flink wat peper en zout. Giet over de broccoli en kaas.

Werk af met de rest van de kaas.

Bak gedurende 45 minuten in de oven.


Spelt-rijstkoeken met roomkaas en zalm

Op de Yapado-persdagen kregen we een voorstelling van de nieuwe producten van Bosto. Zij hebben enkele nieuwe varianten van rijstkoeken op de markt gebracht, o.a. eentje met spelt en eentje met maïs. Deze zijn perfect af te werken met hartige ingrediënten voor een smakelijke lunch.

Wij kozen voor roomkaas, zalm Bellevue en lenteuitjes. Ook zeer lekker is bijvoorbeeld de combinatie met guacamole en gerookte zalm!


Nog nieuw in het Bosto-gamma zijn potjes rijst en quinoa die je in 90 seconden opwarmt in de microgolf. Een lekkere en makkelijke aanvulling, zo bleek ook tijdens onze picknick. De dochter is niet zo'n fan van salades, maar het kommetje quinoa-rijst-kip dat ze voorgeschoteld kreeg ging er zeer vlot in!


Salade met kip, spekjes en caesar salad dressing

Iedereen kent wel de rode blikjes van Target met Corned Beef. Het heeft me nooit echt aangesproken moet ik zeggen. Nu komen ze echter met een (blauw) blikje met kip... Wel dat wou ik wel eens proberen! Zalm, tonijn of krab koop ik wel eens in deze vorm om op het werk in mijn salade te kiepen, maar kip in blik?

De blikjes zijn verkrijgbaar in quasi elke supermarkt en zijn verpakt per twee. Elk blikje bevat een (halve) gegaarde kipfilet. De smaak bleek zeer aangenaam, de textuur prima. Een blijvertje in het menu dus!

Voor de picknick kozen voor een salade met kip, spek, maïs, tomaat en ei. Afgewerkt met een lekkere caesar salad dressing.


Cheesecake in een glaasje

Een cheesecake doet zo fris en lente-achtig aan, het moest gewoon bij de picknick komen. Maar het is nogal een gesmos om een ganse kaastaart te serveren zonder tafel en stoelen... Daarom in een glaasje. Je kan hiervoor eenvoudigweg kiezen voor confituurpotjes, met de dekseltjes kan je ze nog mooi afsluiten wat het vervoer vergemakkelijkt!

Voor de bodem geen klassieke verkruimelde koekjes. We gingen hiervoor ons licht opsteken bij Delhaize. De supermarkt kiest nog steeds (en gelukkig) volop de kaart van gezonde alternatieven. Naast een heel gamma aan superfoods die nu verkrijgbaar zijn (met o.a. individuele porties notenmengsels en mixen voor in je yoghurt), vind je er ook alles voor een gezond ontbijt. Ik koos voor de crunchy muesli als basis.

Ingrediënten (voor 4)
  • Crunchy muesli
  • 100 gram Philadelphia
  • 100 gram slagroom
  • 3 el Canderel zoetstof (sucralose)
  • 150 gram frambozen en blauwe bessen
  • 1 el citroensap

Bereidingswijze

Vul de bodem van de potjes met de muesli.

Klop de Philadelphia los met 2 el zoetstof. Klop de slagroom stijf en meng onder de kaas. Verdeel over de glaasjes.

Doe de frambozen, blauwe bessen en het citroensap in een kookpot. Verwarm op het vuur tot het fruit zacht geworden is (en er uit ziet als een soort confituur). Zoet met 1 el zoetstof.
Laat afkoelen en verdeel over de kaastaartjes.



De tafel werd nog aangevuld met wat vers fruit en klaar!

Uiteraard bleek dit veel te veel voor 4 volwassenen en 1 kleuter. Maar geen nood: de restjes zijn uiteraard prima in de lunchboxen de komende dagen.

Zelf gingen we intussen ook overstag en kochten we enkele Ecolunchboxen. Lunchdozen uit staal, vaatwasserbestendig en verkrijgbaar in heel wat varianten. Wij kochten alvast de ovale lunchdoos met een apart kleiner kommetje met lekvrij deksel en de tri bento, een ronde doos bestaande uit drie verdiepingen (ideaal voor een laagje quiche, een laagje salade en een laagje vers fruit!).
De ecolunchboxen zijn vanaf midden juni verkrijgbaar bij AS Adventure.


Reacties