Winterbarbecue: traag gegaard livar varkensvlees

Vorige week was het zover: eindelijk (een heel klein beetje) sneeuw - althans in Limburg. Ik ben er zelf niet zo'n fan van, zeker wanneer ik de baan op moet, maar de dochter des huizes was in extase. Dat werd een dagje thuis blijven dus, met een kleuter die in de tuin wou spelen. En wat doet mama dan? De BBQ bijhalen!


Sinds enige tijd hebben we een keramische barbecue van Berghoff (een model zoals een Green Egg, maar véél aangenamer van prijs en prima kwaliteit). Met dit toestel kan je zomer en winter heerlijke gerechten op je tafel toveren. Een minimum aan houtskool (echt, voor dit gerecht amper een handvol en dat was nog te veel) en je toestel schiet in gang en blijft uren gaan.

We kozen voor een traag gegaard stuk livar varkensvlees. Een 'sukadestuk' zoals dat zo mooi noemt in Nederland. Ik heb me al rot gezocht achter vertalingen, maar het komt erop neer dat het een stuk suddervlees is. Je moet het dus lang garen om het mals te krijgen.

Ik bestelde het vlees bij Beef & Steak, mijn garantie op heerlijk vlees. Of je er nu een speenvarken besteld, een stukje varkensvlees of een overheerlijk stuk wagyu rund: het is altijd van prima kwaliteit.

Maar goed: Livar dus. Livar is een regioproduct uit Limburg waaraan strenge eisen verbonden zijn. Livar varkens kunnen buiten rondscharrelen in een uitloop. Ze hebben onbeperkt voer en water ter beschikking waardoor het welzijn van de dieren op hoog niveau is. Binnen hebben ze meer ruimte en een groot bed van stro. Het vlees van het Livarvarken is rijper dan je gewend bent. Meer doorregen en een rijke rode kleur waaraan je de aanwezigheid van smaak herkent. Tijdens de bereiding zul je het verschil merken; Livarvlees verliest nauwelijks gewicht waar doorsnee varkensvlees al snel een kwart aan gewicht verliest en volledig inkrimpt.

Wij kochten een stuk Livar van +/- 600 gram en ook voor het recept keken we eens bij Beef & Steak. De verhoudingen werden wat aangepast, maar we kozen voor hun traag gegaarde livar met jalapenos.


Ingrediënten voor de marinade

  • 1 jalapenopepertje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 1/2 theelepel zeezout
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1/4 kopje olijfolie

Bereidingswijze

Meng de ingrediënten voor de marinade.

Snij kerven in het vel van het vlees. Bedek het vlees rondom met de marinade en laat zes uur rusten in de koelkast.

Verwarm de barbecue voor op 150 graden. Laat het vlees vervolgens rustig gedurende anderhalf uur garen op de barbecue.

Laat nog 10 minuten rusten en snij dan in plakken.

Serveer met ovenaardappelen en wortelgroenten.

Reacties