Bananencake

Ideaal om van je (over)rijpe bananen af te geraken. Ik eet graag bananen, maar enkel als ze nog maar net geel zien. Worden ze echt rijp dan vind ik het al niet meer smakelijk. Op dat moment zijn ze echter perfect te gebruiken in een cake.

Voor het bakken van suikervrije cakes gebruik ik gewone strooizoetstof (type Canderel). Canderel geeft zelf aan dat door de nieuwe samenstelling (sinds 2004) je kan bakken tot 220°C. Nu, bij zo een hoge temperaturen vermindert het toch wat aan zoetkracht vind ik, en kan je beter wat meer gebruiken. Maar voor temperaturen tot ongeveer 180°C is er geen probleem. Een cake bakken met zoetstof gaat dus perfect omdat de oven op relatief lage temperaturen (150 à 170°C) staat. Denk er wel aan dat je cake niet zo makkelijk zal rijzen als met gewone suiker! Dit is perfect normaal, daar de suiker normaal gezien ook werkt als een rijsmiddel.

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 150 gram zelfrijzende bloem
  • 15 gram zoetstof
  • 3 eieren
  • 2 à 3 bananen
  • Zout


  • Bereidingswijze

    Klop de boter samen met de zoetstof tot een zachte massa. Voeg er één voor één de eieren aan toe. Zeef de bloem en voeg deze samen met en snuifje zout toe tot het mengsel.

    Prak intussen in een keukenrobot de bananen tot een mousse. Voeg de mousse toe aan het cakebeslag.

    Bak gedurende ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven van 150°C.

    Reacties